Stardekk helpt je op weg met de PSD2-wetgeving (veilig online betalen)

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2 en is een Europese richtlijn die op 14 september in voege gaat. Wat dit betekent voor je Stardekk-software lichten we in dit artikel toe.

Stardekk
4/9/19

Wat is PSD2 en wanneer gaat het van kracht?

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2 en is een Europese richtlijn die op 14 September 2019 in voege gaat. Het doel ervan is om online betalingen veiliger te maken. De PSD2-wetgeving stelt dat er nu een dubbele authenticatie (bekend als SCA of Strong Customer Authentication) vereist is om een online transactie te autoriseren. Het is dus niet meer voldoende om de kredietkaartgegevens van een van een klant te vragen om een online boeking te kunnen garanderen.

Wat betekent SCA?

SCA of "Strong Customer Authentication" is een dubbele of 2-factor-authenticatie. Om een online betaling goed te keuren, moet je er vanaf 14 september zeker van zijn dat SCA gebruikt wordt. Minstens twee van de drie onderstaande factoren zijn vereist om de transactie te voltooien.

Stardekk helpt je op weg met PSD2 (veilig online betalen)

Dit betekent dat kredietkaartgegevens niet langer volstaan om de transactie te voltooien. Je hebt ten minste twee authenticatiefactoren nodig om aan de PDS2-richtlijn te voldoen.

Wat betekent deze verandering voor mijn huidige manier van werken en hoe kan ik mij voorbereiden?

Om je vragen beter te kunnen beantwoorden splitsen we de antwoorden op per product.

Stardekk helpt je op weg met PSD2 (veilig online betalen)

Gebruik Stardekk PAY CONNECT

Online betalingen via de Cubilis Booking Engine kunnen mogelijks door de bank geweigerd worden als er geen extra authenticatie-check uitgevoerd werd. Enkel creditcardgegevens zijn dus niet langer voldoende. Het is aan te raden gebruik te maken van een Stardekk Pay Connect (integratie van een Payment Service Provider of PSP). Op deze manier zijn zowel jij als je klant verzekerd van een veilige transactie. De volledige lijst van mogelijke PSP-integraties vind je onder “payment” op onze Marketplace. Om je Stardekk PAY CONNECT te activeren, kan je steeds support@stardekk.com contacteren.

Wat met vertraagde betalingen - vooruitbetaling voor het inchecken, annulerings- en no-showkosten of non-refundable boekingen?

Indien SCA niet werd toegepast op het moment dat de kaartgegevens werden vastgelegd en de registratie van SCA niet werd doorgegeven aan de PSP, is het mogelijk dat je de betaling op een later tijdstip niet kan verwerken. Het innen van eventuele aanbetalingen, annuleringskosten en no-shows kan het beste bekomen worden door ook hier Stardekk PAY CONNECT te koppelen aan de reserveringsmodule.

Stardekk helpt je op weg met PSD2 (veilig online betalen)

Boekingen via hotelboekingssites (OTA’s)

De werkwijze kan verschillen per OTA (Online Travel Agency) en afhankelijk daarvan zal ook het betaalproces variëren. We raden aan om af te stemmen met de OTA in kwestie om na te gaan hoe zij PSD2 aanpakken. Virtuele creditcards zullen op dezelfde manier worden behandeld. Deze blijven raadpleegbaar in je extranet & kunnen ook – mits je goedkeuring – worden doorgestuurd naar het gekoppelde PMS (Property Management System).

Zal mijn PMS de creditcardinfo nog steeds ontvangen?

Ja, deze zullen worden verzonden zoals voorheen. Bij betalingen met deze kaarten geldt SCA.

Stardekk helpt je op weg met PSD2 (veilig online betalen)

Rechtstreekse reserveringen via e-mail, telefoon & walk-ins

Telefoon- en e-mailverkoop (MOTO of Mail Order and Telephone Order) is één van de uitzonderingen. Deze betalingen zijn niet onderhevig aan PSD2 en kunnen op dezelfde manier uitgevoerd worden. Voor dit type betaling is geen SCA vereist. Om de betaling te kunnen ontvangen moet de creditcardlezer geconfigureerd zijn op transactietype MO-TO en kan je de betaling uitvoeren. Ook bij persoonlijke verkoop verandert er niets, aangezien de klant fysiek aanwezig is.  

Kan ik een kaartlezer gebruiken om kaarten die ik via een online reservering heb verkregen in rekening te brengen?

Wanneer de kaart elektronisch is verkregen (via het internet) en als de transactie binnen het toepassingsgebied van PSD2 valt, is de dubbele authenticatie vereist om de betaling te voltooien. Dat betekent dat als je alleen het kaartnummer hebt, je NIET handmatig een kaart in rekening kunt brengen via een kaartlezer. Dit omdat je geen dubbele authenticatie van de klant zult hebben.

Hoe zit het met vertraagde betalingen - vooruitbetaling voor het inchecken, annulerings- en no-showkosten?

Indien SCA niet werd toegepast op het moment dat de kaartgegevens werden vastgelegd en de registratie van SCA niet werd doorgegeven aan de PSP, kan het zijn dat je de betaling op een later tijdstip niet kan uitvoeren als de kaart niet aanwezig is. Het innen van eventuele aanbetalingen, annuleringskosten en no-shows kan het beste via een PSP die PSD2-conform is.

Stardekk helpt je op weg met PSD2 (veilig online betalen)

Rechtstreekse restaurantreserveringen via e-mail, telefoon & walk-ins

Telefoon- en e-mailverkoop kunnen op dezelfde manier worden uitgevoerd, aangezien ze niet onderhevig zijn aan PSD2. Voor dit type betaling is geen SCA vereist. Om de betaling aan te nemen, moet de creditcardlezer geconfigureerd zijn op transactietype MO-TO en kun je de betaling zonder problemen verwerken. Ook bij persoonlijke verkoop verandert er niets want de klant zelf is fysiek aanwezig.  

Wat met reserveringen via de boekingsmodule?

Stardekk zal de mogelijkheid bieden om Stardekk PAY CONNECT te activeren op je booking engine*. Op deze manier kun je meteen tijdens het boekingsproces een voorschot vragen aan je klant als garantie. Dit voorschot kan je dan verrekenen met de eindrekening.

*Opmerking: deze functie is nog in ontwikkeling en wordt snel geactiveerd. We houden je op de hoogte.

Stardekk helpt je op weg met PSD2 (veilig online betalen)

Directe boekingen via e-mail of telefoon

Telefoon- en e-mailverkoop (MOTO of Mail Order and Telephone Order) is één van de uitzonderingen. Betalingen kunnen op dezelfde manier blijven worden uitgevoerd, ze zijn niet onderhevig aan PSD2. Voor dit type betaling is geen SCA vereist. Om de betaling te ontvangen, moet de creditcardlezer geconfigureerd zijn op transactietype MO-TO en kun je de betaling zonder problemen uitvoeren. Ook bij persoonlijke verkoop verandert er niets, aangezien de klant fysiek aanwezig is.  

Wat met Non-Refundable (NRF) boekingen?

De sluitende methode is om gebruik te maken van een Payment Service Provider (PSP) die PSD2-conform is. Het in rekening brengen van een kaart door middel van een kaartlezer zonder dubbele authenticatie en zonder dat de klant aanwezig is, blijft een transactie die geweigerd kan worden. De volledige lijst van gekoppelde PSP's vind je onder “payment” op onze Marketplace. Om de koppeling met jouw gewenste PSP op te zetten, kan je steeds support@stardekk.com contacteren.

Kan ik een kaartlezer gebruiken om kaarten die ik via een online reservering heb verkregen op te laden?

Wanneer de kaart elektronisch is verkregen (via het internet) en als de transactie binnen het toepassingsgebied van PSD2 valt, is de dubbele authenticatie vereist om de transactie te authoriseren. Dat betekent dat als je enkel het kaartnummer hebt, je NIET handmatig een kaart kan opladen met behulp van een kaartlezer, omdat je in dat geval geen dubbele authenticatie van de klant hebt.

Hoe zit het met vertraagde betalingen - vooruitbetaling voor het inchecken, annulerings- en no-showkosten?

Indien er geen SCA plaatsvond op het moment dat de kaartgegevens werden vastgelegd en de registratie van SCA niet werd doorgegeven aan de PSP, is het mogelijk dat je de betaling op een later tijdstip niet kan verwerken indien de kaart niet aanwezig is. Het innen van eventuele aanbetalingen, annuleringskosten en no-shows kan het beste via een PSP die PDS2-conform is.

NIEUW! E-mailinglist boekingsbevestiging: betaalverzoek via e-mail

Koppel Bookingplanner, Channel Manager en Restobooker met E-mailinglist*. Dit laat je toe om via het E-mailinglist systeem een automatische betaaluitnodiging te versturen naar je gast. Deze ontvangt een e-mail met een link naar het door jou gekozen betaalplatform. Zodra de betaling ontvangen is, wordt de reservering bevestigd en wordt de confirmatie automatisch naar je doorgestuurd.

*Opmerking: deze nieuwe functie is nog in ontwikkeling en wordt snel geactiveerd. We houden je op de hoogte.

Lees ook: De officiële PSD2-richtlijn kan je hier nalezen.

Indien je interesse hebt in onze producten of als je verder nog vragen hebt, aarzel zeker niet om ons te contacteren.

Lees ook

Hoe je hotel of B&B rendabeler maken met een optimale prijszetting

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe optimaliseer je jouw Booking Engine voor de feestdagen?