Hoe kan je met behulp van Green Key duurzaam ondernemen?

Houd je als hotel of B&B rekening met de planeet? Zou het niet fijn zijn als je je klanten kon laten weten dat ze bij een ecologisch hotel of B&B boeken? Heb je al gehoord van het Green Key label? In dit artikel ontdek je hoe jij erkenning kan krijgen voor je duurzame aanpak.

Stardekk
7/4/21

Reizigers zijn zich steeds meer bewust van het belang van een kleine voetafdruk en verwachten dat je als hotel of B&B meer rekening houdt met de planeet. Veel hotels doen dit al, maar hebben nog niet de goede manier gevonden om deze inspanningen om te zetten in een competitief voordeel. De duurzame pluspunten kunnen gasten namelijk overtuigen om te reserveren.

Een Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor hotels en de gehele reisindustrie. Maar hoe behaal je juist een Green Key? Wij gingen in gesprek met Jorine Vermeer, projectmanager van Good Planet, en kwamen zo heel wat te weten.  

Wat is een Green Key precies?

Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor toerisme en recreatie. Dit label biedt een duidelijk kader voor duurzaam ondernemen aan de hand van een eenduidige lijst met criteria. Bovendien biedt het een internationale erkenning voor de ecologische inspanningen die je als ondernemer levert.

In Vlaanderen wordt Green Key gecoördineerd door Good Planet en in Wallonië door Inter-Environnement Wallonie (IEW). In Brussel werken we samen aan Green Key.

Waarom is het belangrijk om als hotel/B&B oog te hebben voor de planeet?

Wij geloven dat duurzaamheid in de toekomst de enige rendabele aanpak wordt. Dit geeft Green Key uitbaters nu al een voorsprong en USP. Het is natuurlijk in eerste instantie belangrijk om oog te hebben voor natuur en milieu om je ecologische voetafdruk te beperken en zo bij te dragen aan de bescherming van onze planeet. Maar daarnaast kun je ook veel kosten besparen door je water- en energieverbruik gevoelig te verlagen.

"Er zijn veel hotels/B&B’s waar duurzaamheid in het bloed zit. Zo wordt het een compleet belevingsconcept voor de gasten."

Jorine Vermeer

Aan welke criteria moet je als hotel voldoen om een Green Key te krijgen?

Green Key omvat een hele reeks criteria en die criteria zijn allemaal onderverdeeld in verschillende categorieën zoals je op de afbeelding kunt zien:

Hoe kan je duurzaam ondernemen met Green Key?

Een paar belangrijke domeinen zijn:

  • Energie- en waterbesteding
  • Afvalvermindering en ecologische schoonmaakproducten
  • Groenonderhoud en duurzame voeding (vb: biovoeding, lokale- en fairtrade producten en een vegetarisch aanbod).
  • Een MVO-verklaring waarin het beleid gecommuniceerd wordt naar het personeel en de gasten en deze zo betrokken worden.

Hoe verloopt de procedure om een Green Key te behalen?

Er zijn verschillende stappen om het Green Key label te verkrijgen:

  1. De registratie voor het Green Key label start met de zelftest. De uitbater kan dan zelf invullen of ze reeds aan de criteria voldoen.
  2. Als de onderneming zich wil inschrijven dient er wel nog een bevestiging gestuurd te worden naar green-key@goodplanet.be.
  3. Na de bevestiging van de inschrijving volgt een controlebezoek door de auditeur.
  4. Hierna ontvang je een verslag met verbeterpunten van de auditeur en dan heb je nog enkele weken om dit in orde te brengen. Sommige zaken duren wat langer, maar als je bewijs hebt dat je alles in gang hebt gezet is dat voldoende.
  5. Vervolgens wordt je dossier aan de jury voorgelegd en besproken. Als je voldoet aan de criteria, zal je dossier goedgekeurd worden.
  6. Na die jury worden dan de certificaten uitgereikt.

Welke impact heeft het project Green Key tot nu toe gemaakt?

Wereldwijd zijn er reeds meer dan 3200 locaties gecertificeerd in 65 verschillende landen. België staat in de top 4 met 246 Green Key locaties. Al deze Green Key locaties kunnen garanderen dat zij duurzame inspanningen leveren en hun ecologische voetafdruk zo goed mogelijk beperken. In België neemt het aantal Green Key locaties ieder jaar verder toe, dit toont het belang van duurzaam ondernemen.  

© Foto's door Ecohotel Fevery & Made in Louise.

Wil jij ook aan de slag?

Onze klanten Ecohotel Fevery, B&B Bariseele en Made in Louise zijn alvast goed op weg. Zij behaalden alle drie het Green Key certificaat. Wil jij je ook duurzaam inzetten?

Neem een kijkje op de website van Green Key en meld je aan!

Lees ook

Hoe je hotel of B&B rendabeler maken met een optimale prijszetting

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe optimaliseer je jouw Booking Engine voor de feestdagen?