Hoe je rechtstreekse boekingen maximaliseren in 2021?

Het distributielandschap is door de pandemie ingrijpend veranderd. De coronacrisis heeft een fundamentele - positieve! - verschuiving teweeg gebracht wat rechtstreekse reserveringen betreft. Hoe kun je profijt halen uit deze direct booking trend en, nog belangrijker, deze omzetten in een doeltreffende strategie op lange termijn?

Stardekk
3/2/21
Hoe je directe boekingen maximaliseren in 2021?

https://www.stardekk.com/blog/optimise-booking-engine-holidays

Wanneer we het aantal directe boekingen vergelijken met het totale aantal boekingen, dan zien we een redelijk constante curve in 2019. Zo'n 11% van alle reserveringen werden rechtstreeks geboekt. In 2020 daarentegen, zien we een forse stijging! Gemiddeld gebeurde bijna 20% van alle boekingen rechtstreeks. Dat is een stijging van 65% t.o.v. het jaar voordien. En de curve stijgt nog steeds.

2020 mag dan misschien wel een jaar geweest zijn met een lagere bezettingsgraad door het overheidsverbod op reizen of overheidsadvies tegen reizen, wanneer mensen wél op reis gingen, boekten ze vaker rechtstreeks bij de accommodaties.

*Bron: Stardekk, geanonimiseerde data Cubilis, Benelux.

Tips om reizigers aan te moedigen rechtstreeks te boeken, ook na COVID-19.

#Tip1 - Een sterke website

Reizen is niet meer zo zorgeloos als voorheen. Velen hebben angst om te reizen en zij die het wél aandurven, bereiden hun trip beter voor. Bijgevolg nemen reizigers ook meer de tijd om de website te bezoeken van het hotel of de B&B waar ze mogelijk zouden verblijven. Dit om meer informatie op te zoeken over veiligheidsmaatregelen of annulatievoorwaarden. Als alles in orde blijkt, waarom dan ook niet meteen reserveren?

Vinkt jouw website de volgende puntjes af?

  • Prijsvergelijkingstool: geïnteresseerden kunnen prijzen vergelijken van verschillende boekingsplatformen om zo vast te stellen dat direct boeken de goedkoopste optie is.
  • Gebruiksvriendelijk: gasten kunnen makkelijk navigeren op je website, of ze nu op desktop, tablet of smartphone kijken.
  • Algemene informatie over veiligheidsmaatregelen, check-in uren, annuleringsvoorwaarden, cleaning policy, ...
  • Inspirerende content & kwalitatieve foto's: zoek naar het juiste evenwicht tussen reizigers inspireren en hen praktisch noodzakelijke informatie aanbieden om de boeking te voltooien.
"In 2020 worden meer trips rechtstreeks geboekt. We zien een toename van 65% tegenover het jaar ervoor."

Stardekk

#Tip2 - Simpel boekingsproces

Hoe je directe boekingen maximaliseren in 2021?

Een goede Booking Engine op je persoonlijke website is een echte must wanneer je wil inzetten op directe boekingen. Zorg voor een snel & veilig boekingsproces en overtuig op deze manier meer bezoekers om de boeking te voltooien op de website.

Bied je al eenvoudige online betaalmogelijkheden aan? Sinds de nieuwe PSD2 regelgeving - van kracht sinds 1 januari - is de meest geschikte oplossing om jouw Booking Engine te koppelen aan een veilige Payment Provider. Zo ben je zeker van veilige betalingen én heb je betaalgarantie in geval van no shows.

Boutique Hotel 't Fraeyhuis doet het alvast goed!

#Tip3 - E-mailmarketing & getrouwheidsprogramma's

Naast de focus om nieuwe reizigers aan te trekken, mag je jouw bestaande (tevreden) klanten niet uit het oog verliezen. Heb je een database met alle contactgegevens van jouw vorige gasten? Dan is nu het perfecte moment om hun een sympathieke reminder te sturen.

Nodig dat verliefde koppel opnieuw uit, dat hun verloving vierde in jouw accommodatie. Of denk aan die "bon vivants" die zo van jouw luxueuze ontbijt hebben genoten. Wees een beetje sentimenteel en herinner hen aan die fantastische momenten bij jou. Ze zullen zeker willen terugkomen om deze ervaring te herbeleven.

Misschien loont het ook om meer loyaliteit te creëren aan de hand van speciale kortingen of een specifiek loyaliteitsprogramma?

Gratis eBook om je direct booking strategie te optimaliseren

Wil je meer rechtstreekse boekingen ontvangen, zelfs lang na COVID-19? Download dan ons gratis eBook, een gids vol tips voor hotels en B&B's, en werk een goede strategie uit!

Lees ook

Hoe je hotel of B&B rendabeler maken met een optimale prijszetting

Nieuwe mijlpaal: Stardekk wordt deel van Lighthouse!

Hoe optimaliseer je jouw Booking Engine voor de feestdagen?